Betöltés

Hírek

A kerti zöldhulladék is veszélyes hulladék!

Számos természeti probléma adódik, amikor az erdőt vagy az útszéli árkokat teleszórják háztartási szeméttel vagy építési hulladékokkal. Komoly károkat tud okozni az is, ha a zöldhulladékot (kertben levágott füvet, lenyesett ágat, lehullott gyümölcsöt) hordják ki az erdőbe, a település határába.

Sokan hiszik azt – tévesen –, hogy a természetben lebomló anyagokat bátran ki lehet helyezni a természetes élőhelyre, hiszen idővel lebomlanak. Továbbá azt sem tudják, hogy a zöldhulladék illegális kihelyezése éppúgy szabálytalan, mint a kommunális hulladék, az építési törmelék vagy egyéb hulladék lerakása, mindamellett, hogy számos kárt is okoz.

Nézzük, milyen problémák adódhatnak a zöldhulladék természetes élőhelyekre szállításából:

A zöldhulladék kupacok kiválóan kedveznek a rágcsálók elszaporodásának, ezek az állatok pedig számos fertőző betegséget hordozhatnak magukkal.
A hullott gyümölcs, fűnyesedék között előszeretettel kutakodnak a vaddisznók is. Velük sem szívesen találkozunk lakott területen belül.
Az elszáradt örökzöldek gallyai, levelei fokozottan tűzveszélyesek. Ez hatalmas veszélyt jelent a természetes élőhelyek élővilágára és a belterületek lakóira egyaránt. A nagyobb méretű kupacoknál a végbemenő lebomlási folyamatok öngyulladáshoz vezethetnek, ez legfőképpen nyáron fokozottan veszélyes.
Az örökzöld tájidegen növények megváltoztatják a talaj kémhatását, romlik a talaj minősége, csökken a humusztartalma, sérül az értékes talajélet, a lágyszárúak képtelenek alatta megtelepedni, élni.
A zöldhulladék-kupacok gátolják az erdő felújítását is, alattuk semmiféle növény nem tud életben maradni. Az ilyen halmok alatt sérül az őshonos vegetáció.
A kertekből kikerülő zöldhulladék vagy talaj tartalmazhatja a nem kívánatos invazív fajok (például parlagfű, aranyvessző, japán keserűfű) vagy kerti dísznövények (például fügekaktusz, orgona, tuja) gyökerét, gumómaradványát, ennek következtében ezek könnyen elszaporodhatnak az erdőben, rövid idő alatt kiszoríthatják az őshonos fajokat, jelentősen megváltoztatva így a terület biodiverzitását is.

Hogyan szabadulhatunk meg törvényesen a zöldhulladéktól?

1) Komposztáljunk

A kertben és a háztartásban keletkező zöldhulladékok, amelyek komposztálhatók: gyümölcsök és zöldségek maradványai, száraz levelek, vágott virágok, szobanövények többsége, levágott fű, lemetszett gallyak, növénynyesedékek, faforgács, szalma, faapríték, falevelek (a diófáé is).

Egy kis segítség az elkezdéséhez.

2) Csatlakozzunk a településünk zöldhulladék-programjához (ha van)

A zöld szemlélet terjedésével már sok településen támogatják a lakossági komposztálást, a zöldhulladék aprítását és elszállítását a zöldhulladék-kezelési program keretében. Érdemes utánajárni, a mi teleülésünkön működik-e ez, és hogyan!

3) Szállíttassuk a megfelelő helyre, szolgáltatóval

Ugyan nem a legkörnyezettudatosabb megoldás, de aki végképp nem tud mit kezdeni a kerti hulladékával, lehetősége van elkülönítetten gyűjteni.
Az erre a célra gyártott zsákokban, gyűjtőedényekben a településeken begyűjtik, majd lerakják. Az elszállított lomb, fa- és bokornyesedék, fű, gyom ipari komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba. Ügyelni kell arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön!
Ez a rendszer jóval nagyobb mértékben terheli a környezetünket, hiszen ahelyett, hogy a kertünk végébe helyeznénk ki a komposztálható zöldhulladékot, azt műanyag zsákokba halmozva, sokszor száz kilométereken át, rengeteg üzemanyagot pöfögtetve utaztatjuk a komposztáló telepig.
Jó, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy a kerti zöldhulladék valamint bárminemű hulladék égetése sok helyen tiltott.

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Komposztálás