Betöltés

Hírek

Erdők és erdészek

Elindult az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) kampánya erdő és ember kapcsolatáról.

Az erdész szakma többszáz éves hagyománnyal rendelkező hivatás. Eredeti és máig érvényes küldetése a természeti erőforrásokkal, különösen a fákkal való okos, előrelátó gazdálkodás. Az Országos Erdészeti Egyesület az idei, XXV. Erdők Hete alkalmából kampányt indít, amelynek témája: „Erdők és erdészek”. A kampány középpontjában az erdőgazdálkodás, az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma áll.

Az erdő nem csak fával borított terület, hanem bonyolult rendszer. Az erdei életközösség, vagyis az ökoszisztéma nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújt az emberiségnek, amelyek közvetve és közvetlenül is jelen vannak az életünkben – globálisan és az egyének életében egyaránt. Az erdők fenntartásáért és gyarapításáért végzett munka célja az erdők szolgáltató-képességének megőrzése, hiszen nincs semmi a világon, ami annyi mindent ad az embereknek, mint az erdő.
Az erdész szakma többszáz éves hagyománnyal rendelkező hivatás. Eredeti és máig érvényes küldetése a természeti erőforrásokkal, különösen a fákkal való okos, előrelátó gazdálkodás. Az erdészek szerepe akkortól fogva döntő, amikor az emberi igények, az iparosodás és a népesedés által támasztott fakereslet meghaladta az erdők természetes kínálatát. Lényegében mindig az volt a feladatuk, hogy egyensúlyt teremtsenek ezen a téren: a fa iránti ipari kereslettel ne merüljenek ki az erdő által nyújtott természeti erőforrások. Ma ezt nevezzük fenntarthatóságnak: az erőforrások kínálati és az emberek által támasztott kereslet egyensúlyát. Az erdész hivatás tehát lényegében, hagyományában és alapküldetésében hordozza a 21. század legfontosabb fogalmát, a fenntarthatóságot.

A kampány középpontjában a fenntartható erdőgazdálkodás vagy még inkább: az erdő gondozása, az erdővel való bánás művészete, mint fenntartható gazdálkodási forma áll. Az ország különböző tájegységein dolgozó erdészek kedvenc fájuk mellett, erdejükben, erdőrészletükben készült fotókon szakmájukról, elkötelezettségükről mondják el gondolataikat, amelyek összességükben a hivatás lényegét foglalják össze. Megtudhatjuk, mi az örökerdő-gazdálkodás jelentősége, miért fontosak a famatuzsálemek az erdő és az emberek életében, hogyan kezdődik az erdő élete és miként teljesedik ki az erdőújulatban. Az erdő éléskamra is, bogyókat, gyümölcsöket és vadhúst ad táplálékként, a fák pedig életük befejeztével tovább szolgálják az erdőt és az embereket: a holtfák az erdők ökológiai „raktárbázisai”, második életükben nemcsak a klímaváltozást fékező szénmegkötők, hanem mindennapi életünk szerves részei: fatárgyak, épületfák, eszközök. Az erdő tanteremként is szolgál bennünket és a jövő nemzedékek oktatási helyszíne, sehol máshol nem fellelhető tapasztalatokkal gazdagítva gyermekeinket. A hangsúlyosan képekre épülő kampány fotóit Bujnovszky Tamás fotóművész készítette.

A kampány szereplői:

• Örökerdők: Ripszám István, vezérigazgató, Mecsekerdő Zrt.
• Famatuzsálemek: Szentpéteri Sándor, erdőkért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
• Facsemeték: Dr. Borovics Attila, főigazgató, Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet
• A természetes erdőújulat: Ficzere Mónika, kerületvezető erdész, Egererdő Zrt.
• A holtfák: Tóth Kristóf, erdészetvezető, Pilisi Parkerdő Zrt.
• Az erdő második élete: Tóth Péter, kerületvezető erdész, Gyulaj Zrt.
• Az erdő, mint éléskamra: Koncz Antal, nyugdíjas kerületvezető erdész, Pilisi Parkerdő Zrt.
• Az erdő, mint hivatás: Kiczkó család: Kiczkó Károly, Szabóné Kiczkó Orsolya, Kiczkó Mónika, tulajdonosok, Kiczkó – Alföldi Magánerdő
• Az erdő, mint tanterem: Molnárné Vitális Anikó, erdőmérnök, erdőpedagógus, Zalaerdő Zrt.

Kollégánk: Molnárné Vitális Anikó erdőmérnök, erdőpedagógus, erdei iskolai vezető

Környezetmérnöknek tanult az Erdőmérnöki Karon Sopronban, de az erdő jobban vonzotta, ezért tanulmányait erdőmérnökként fejezte be 2006-ban. Zalában kezdett dolgozni egy magán erdőgazdálkodónál, erdészként. Gyermekei megszületését követően, 2015-ben a Zalaerdőnél folytatta pályafutását, az akkor induló Zakatoló Erdészeti Erdei Iskolában. Azért itt, mert úgy gondolta, szívesen foglalkozna a gyerekek környezeti nevelésével, az erdő világának bemutatásával. Bár előtte nem volt pedagógiai tapasztalata, hamar rájött, ez neki való terület, ahol a felfedezés örömét megoszthatja a gyerekekkel is.

Az erdő, mint tanterem

"Azt tanulják a gyerekek az iskolában, mennyire fontos a környezet védelme, a természet szeretete. De amíg az erdőt nem ismerik, ezek csak szavak. Akkor tudják jobban megérteni mindezt, ha személyesen megtapasztalják a természetet. A hétköznapokban megszoktuk, hogy mindig sietünk mindenhová, de az erdőben meg kell próbálni ezt elengedni és lassítani - ez az, ami a gyerekek életéből a mai világban nagyon hiányzik. Ha belépnek az erdőbe, akkor meg kell egy kicsit torpanniuk: mások a fények, a hangok, hozzá kell szoknia a szemüknek és a fülüknek, le kell csendesedniük, halkulniuk, és ekkor egy varázslatos világot tudunk feltárni előttük."

A kampány teljes anyaga az Országos Erdészeti Egyesület honlapján tekinthető meg.

Anikó és gyermekei