Betöltés

Természeti kincseink

Nagykanizsai kilátó

A nagykanizsai kilátó a Csónakázó-tó környékének látványossága volt hosszú évtizedekig, népszerű a kanizsaiak és a turisták körében.
Társaságunk jogelődje, a Zalai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság 1971-ben elkészítette a Nagykanizsai Parkerdő fejlesztési tervét, s ebben már szerepelt egy kilátó felállítása is. Ekkortájt selejtezte le a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár ezt az olajfúrótornyot, mely Bázakerettyén, Dióskálban és Nagylengyelben is működött. Ezután a Csónakázó-tó keleti felén állították fel, és vált a város látványosságává. Idővel azonban az állapota leromlott és egy évtized után a Zalaerdő Zrt. – mint a környékbeli erdők vagyonkezelője – felkarolta az objektum sorsát.

100 tonna

a nagykanizsai kilátó torony súlya

48 méter

ilyen magas az ország egyik legnagyobb kilátója

2 kilátószint

28 méter és 43 méter magasan

230 lépcsőfok

leküzdésével érhető el a felső szint

A 125 millió forintos beruházást a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából 88 millió forintos tőkeemeléssel, valamint saját erőből valósítottuk meg, ezzel az elmúlt évek legnagyobb volumenű közjóléti fejlesztésévé vált a ZALAERDŐ Zrt. életében. A kilátó újjáépítésével a célkitűzésünk az volt, hogy egy korszerű, színvonalas, időtálló létesítmény legyen, mely tovább növeli a térség turisztikai kínálatát, igazi élményt nyújtva az idelátogatóknak.

A beépített új anyag kb. 30 tonna, a szerkezet összsúlya pedig közel 100 tonna. A fémből és üvegből készült mű teljes magassága 48 méter, az alsó kilátószint 28 méteren, a felső 43 méter magasan van. Ezzel az ország egyik legmagasabb kilátója. A felső szint 230 lépcsőfok leküzdésével érhető el. Éjszakai megvilágítását reflektorok és led fénysorok biztosítják. Korszerű elektronikai védelmi rendszert és intelligens beléptető kaput építtettünk be. Természetesen a torony megmászása nem kis bátorságot és izomerőt igényel, de az elénk táruló látvány kárpótol mindezért.
Szeretnénk, ha ez a mű a város egyik meghatározó jelképe lenne, mely a funkciója mellett emléket állít a zalai kőolajbányászatnak is.

Tudnivalók látogatás előtt

  • A kilátóban egyidejűleg 50 fő tartózkodhat. Amennyiben a kilátóban tartózkodók száma eléri az 50 főt, a beléptető rendszer nem enged be újabb látogatót, akkor sem, ha érvényes jegye van, csak ha újra 50 fő alá csökken a létszám. Kérjük, hogy a belépőjegy megvásárlásakor vegye figyelembe a zárás időpontját és a bent tartózkodók számát!
  • A belépőjegy ára: 500 Ft/fő (áfával), mely a jegyautomatán látható címletekkel készpénzzel, illetve PayPass-os bankártyával váltható meg (PayPass használatánál PIN kód nem adható meg, kérjük vegye figyelembe bankja üzletszabályzatát!).
  • Áfás számla igénye esetén hívja: +3693500200
  • Zárás után a beléptető rendszer nem enged be újabb látogatót, csak a bent lévők kijutását biztosítja!
  • Műszaki hiba esetén az alábbi telefonszámok hívhatók: +36203538949; +36203509884

Nyitva tartás

  • Március 1-jétől március 31-ig a hét minden napján 9.00–18.00 óráig
  • Április 1-jétől augusztus 31-ig a hét minden napján 9.00-20.00 óráig
  • Szeptember 1-jétől október 31-ig a hét minden napján 9.00–18.00 óráig
  • November 1-jétől február 28-ig a hét minden napján 10.00–16.00 óráig

Kapcsolódó galéria