Betöltés

Természeti kincseink

Budafai Arborétum

Az arborétum Kistolmácstól, Kiscsehitől és Bázakerettyétől egyaránt kb. 3 kilométerre található. Bázakerettyétől és a kiscsehi elágazástól aszfaltúton, Kistolmács felől a kék kereszt turistaúton közelíthető meg.
A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők régen a Zichy család birtokában voltak. Az itt található vadászkastély 1926-ban épült, körülötte ekkor kis parkot és tavat alakítottak ki.

Az uradalom államosítása után 1954-ben kezdődött meg az arborétum kialakítása egyrészt közjóléti célból, másrészt azért, hogy elősegítse az idegen vidékekről, távoli kontinensekről származó fafajok meghonosítását. A régi kastélyparkhoz kapcsolódva újat alakítottak ki, a meglévő kis tavat felújították. A parkban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát ültettek el. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, de a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők állományai egész évben különleges látványosságot kínálnak.

A 2000-től 2004-ig tartó aszályos időjárás következtében a szúkárosítás az arborétum magvát képező lucfenyvesben mintegy 10 hektáron a fák tömeges pusztulását okozta. Azóta az elpusztult fák helyére a szúkárnak ellenálló fákat, cserjéket ültettek.

A Zalaerdő Zrt. az utóbbi években felújíttatta a vadászházat, játszóteret hozott létre, valamint tűzrakó helyek, szobrok, emlékhelyek is épültek az arborétumban. Emlékmű jelzi a Budafapuszta 1-es számú fúrás helyét is, ahol 1937. február 9-én – Magyarországon először – megkezdődött a földgázbányászat.

Makk-Kaland Játszótér

A legkisebbekre is gondoltunk, amikor néhány évvel ezelőtt megépítettük a Makk-Kaland Játszóteret az arborétum szívében. Játszóterünk elemei akácból, egyedi fafaragásokkal készültek: makk-torony játszóvár, kalandmászóka-rendszer és egyensúlyozó pályarendszer, rugós cincér, makk csúszdatorony és mászófal, makk kötéltorony, pókhálócső és hintaágyas ringó várják a kicsiket.

Nyitva tartás

Április 1-jétől április 30-ig:
• szerda, szombat, vasárnap: 10-17 óráig

Május 1-jétől június 30-ig:
• hétfőn zárva
• keddtől vasárnapig: 10-18 óráig

Szakvezetés a Letenyei Erdészet +3693544900-as telefonszámán kérhető 2022. április 2-től; előzetes egyeztetés szükséges! Minimum létszám: 10 fő, díja 8000 forint.

Július 1-jétől szeptember 30-ig:
• szerda, szombat, vasárnap: 10-18 óráig

Ünnepnapokon nyitva: Húsvét hétfőn, május 1-jén, Pünkösdkor, augusztus 20-án, október 23-án

Október 1-jétől október 31-ig:
• szerda, szombat, vasárnap: 10-17 óráig

Az arborétumba kutya kizárólag pórázon vihető be! Kérjük a gazdikat, hogy ezt tartsák tiszteletben az arborétum teljes területén!

További információ

Letenyei Erdészet
Cím: 8868 Letenye, József A. u. 10.
Telefon/Fax: +3693544900
E-mail: letenye@zalaerdo.hu


Kapcsolódó galéria