Betöltés

Hírek

Fácáncsibék érkeztek Zalába

Június 24-én az esti órákban 4800 napos fácán érkezett a zsigárdi előnevelő-házakba.

A természetben járva fácánnal, hazánk egyik legismertebb apróvadfajával gyakran találkozhatunk. A színes tollruhával rendelkező kakasokat könnyen észrevehetjük, de a környezetükben jól rejtőzködő, száraz fűhöz hasonló színű tyúkok megfigyeléséhez már gyakorlott szem vagy kis szerencse is szükséges.

A magyar apróvad-gazdálkodás szempontjából egyik legfontosabb vadfaj a fácán, amely a zárt erdőségek kivételével hazánk egész területén megtalálható, de állományának nagy része az Alföldön él.

A fácánkakas poligám, azaz többnejű, négy-hét tyúkból álló háreme van. A tyúkok 12-18 tojást raknak a földön, az általuk készített fészekbe, amelyet egyedül költenek ki. A tojásból 24 nap után kelnek ki a csibék, amelyek fészekhagyóak, gyorsan növekednek. Kéthetes korban már repkednek, öthetesen már felgallyaznak a bokrok, fák ágaira, s nyolchetesen már rendesen repülnek. Természetes környezetben számos nehézség (pl. csibekori rovartáplálék hiánya, ragadozók jelenléte, …) leküzdése után 22 hetes korra érik el a kifejlett testméretet.

Az elmúlt néhány esztendőben a hazai agráriumban kedvező változások következtek be az apróvadfajokra nézve. Az erdőszegélyekbe, a mezőgazdasági táblák széleibe, de önálló parcellákba is egyre több helyen pillangós növényt (pl. lucerna, vörös here, stb.) és azok keverékeit vetették a földhasználók, s ez kedvezően hatott az alapvetően nagyvadas jellegű Zala megye apróvadállományára. A vegyszermentesen létrehozott és fenntartott pillangós területeknek is köszönhetően erősödött a fácán és a mezei nyúl állománya.

A ZALAERDŐ Zrt. 2018 óta foglalkozik fácánneveléssel Homokkomárom külterületén, a zsigárdi területrészen. 2018. év elején kettő fedett fácán-utónevelőt, úgynevezett voliert építettünk, amelyekbe előnevelt, hat-hét hetes fácánt vásároltunk, majd neveltünk fel.

E területrészen 2020-ban tíz, majd tavaly újabb tíz fácán előnevelő-házat építettünk, amelyek lehetővé teszik, hogy a fácánnevelés teljes folyamatát, azaz a napos fácáncsibék fogadásától a felnőtt fácánig történő nevelést egy térségben, de több területrészen elvégezzük.

Június 24-én, pénteken 4800 darab napos fácán érkezett a zsigárdi előnevelő-házakba a Vulpex Kft. gyomaendrődi fácán-törzstelepéről. A fácáncsibék életük első két hetét az előnevelő-házakban töltik, ahol infralámpák biztosítják a megfelelő hőmérsékletet számukra. A nevelőházak szellőzése, a benne lévő páratartalom is fontos nevelési szempont. Az apróvadnevelésben jártas kollégáink, Széplaki Hunor és Széplaki Ágnes az első két hétben naponta háromszor etetik a csibéket és szőlőcukorral dúsított kamillateát juttatnak az itatóedényekbe.

A kéthetes fácánok már a nevelőházak melletti fedett kifutókba kiengedhetők, de továbbra is folyamatos ellátást, gondoskodást igényelnek. Az előnevelő házakból 6-7 hetes korban kerülnek majd át az utónevelőkbe (volierekbe), ahol majd elérik a felnőttkori méretet.

A fácánnevelés egy nagyon szép, ám élőmunka-igényes tevékenység.

Az idei évben Homokkomáromban nevelt fácánokat a ZALAERDŐ Zrt. késő ősztől kezdődően értékesíti majd vadgazdálkodóknak.

Az elmúlt esztendőkben is már számos zalai vadásztársaság vásárolt az erdőgazdaságtól szép tollazatú, jó röpkészségű fácánt saját vadászterületén lévő fácánállományának pótlása és növelése, valamint vadászat céljából, de Somogy és Vas megyébe is került az itt nevelt fácán. Ezek a vadgazdálkodók, a fácánállományuk növelése érdekében a fácánvásárláson és kihelyezésen felül ősztől tavaszig apróvadetetőket üzemeltetnek, továbbá egész évben vadásznak szőrmés ragadozókra, rókára és aranysakálra.

Hazánkban több fácán alfaj található. A ZALAERDŐ Zrt. kezdetek óta a mongol fácán nevelésével foglalkozik, amelynek kakasa széles fehér nyakörvet visel. A mongol fácán a legnagyobb testű fácánok közé sorolható, testtömege 1,6-2 kilogramm, ám rendkívül gyorsan és magasan repül. Ez az alfaj szabad területre kibocsátva jól alkalmazkodik, kevésbé kóborol, ezért a szabad területi fácánállomány pótlására, növelésére kiváló.

Szöveg és fotók: Ernszt Tamás