Betöltés

Hírek

Tűzifavásárlási tájékoztató

Rövid tájékoztatónkkal szeretnénk felhívni a kedves vásárlók figyelmét néhány elengedhetetlenül fontos dologra, amelyekre érdemes odafigyelni, ha tűzifát vásárolnak.

A tűzifa a második legnépszerűbb tüzelőanyag a gáz után Magyarországon. Ennek oka, hogy az ára viszonylag kedvező, a fűtőértéke viszont kiemelkedően magas.

Mikor vásároljunk tűzifát?

Nagyon fontos: semmiképp sem az utolsó pillanatban! Legjobb, ha már tavasszal megvásároljuk a télre szükséges fát, hogy legyen ideje kiszáradni. Akár vásárolhatunk 2 évre valót, ha megengedhetjük magunknak, és van helyünk tárolni. A leghatékonyabban fűteni ugyanis száraz tűzifával lehet.

Milyen tűzifát válasszunk?

A tűzifa választásnál 2 fő dologra figyeljünk oda:

A fa víztartalma

A megfelelő tűzifa víztartalma 20% alatti, de ideális esetben 10-18% között van. Az ilyen fát légszáraz fának nevezzük. A csalók gyakran légszáraz fának adják el a frissen vagy nemrég kivágottat, úgyhogy erre különösen figyeljünk!

Mi a baj a frissen vágott fával?

  • Ha túl magas a víztartalom, a víz párolgása elnyeli a termelődő energia jó részét. Ez azt jelenti, hogy minden 10% többletnedvesség 9% fűtőérték-csökkenést okoz!
  • Ráadásul a kicsapódó nedvesség savas, és teljesen tönkreteszi a kéményünket és tüzelőberendezésünket is.
Kemény fát válasszunk

A keményfa sűrűsége nagyobb, így a térfogategységre vetített fűtőértékük sokkal jobb, mint a puhább fajtáknak.

Mi a következő fajtákat javasoljuk:

Bükk: kiváló a fűtőértéke, de a lehető leghamarabb fel kell dolgozni, mert fülled.
Gyertyán: nagyon jó a fűtőértéke, nagyon jól izzik, kevés hamut termel.
Tölgy/cser: magas fűtőértékű tűzifa, jól tartja a parazsat, de időben kell feldolgozni, hogy ki tudjon száradni.
Kőris: szintén nagyon sok hőt termel, viszont hatalmas előnye, hogy frissen kivágva is felhasználható, és nedvességtartalmát hamar elveszíti a kitermelést követően.
Akác: frissen kivágva is felhasználható ugyan, de fűtőértéke szárazon a legjobb.

Kitől vegyünk tűzifát?

Megbízható, olyan számlaképes értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.

Állami gazdálkodóként itt akár hivatkozhatunk a Tűzifát okosan rendszerre. Itt néhány kattintással meg lehet nézni, hogy kitől is érdemes vagy éppen szabad tűzifát vásárolnunk.

A NÉBIH is részletesen felhívja a figyelmet a tűzifavásárlással kapcsolatos tudnivalókra, de álljon itt néhány dolog, amire mindenképpen érdemes odafigyelni:

  • Valóban száraz az a tűzifa, vagy reggel még az erdőben állt? Ha ez utóbbi, akkor egész biztosan nem legális, felelős erdőgazdálkodáshoz tartozó kitermelésből származik.
  • Nézzük meg a fa mennyiségét!
  • Ha a helyszínen közlik, hogy az ingyenes szállítás mégis pénzbe kerül, vagy a fa drágább, mint amiben megegyeztünk, gyanúra ad okot!
  • Alaposan meg kell nézni, hogy ne kártevők vagy korhadás miatti csökkent fűtőértékű, illetve rossz minőségű fát vegyünk át!

Tömegre vagy térfogatra vásároljunk tűzifát?

Sokan a hagyományok miatt még mindig tömegre vásárolnak fát, pedig ez rossz döntés!
Egyrészt sok tűzifát forgalmazó helyen nem áll rendelkezésre hiteles mérőeszköz, így nemhogy a vásárlók, de még a kiszállítók sincsenek tisztában az adott mennyiség tömegével. Másrészt a száradás során jelentősen csökken a tömeg.

Sokkal biztosabb, ha térfogatra veszünk tűzifát. Egy térfogat egységnyi tűzifában mindig azonos fűtőérték van, hiszen az energia a fa szárazanyag-tartalmához kötődik. Ha nedves fát vásárolunk térfogatra, akkor sem ér veszteség, csak időbe kerül, amíg a fa kiszárad.

A piacon többféle mértékegység előfordul térfogatra történő értékesítés esetén is, de leggyakoribb az erdei köbméter, mi is ezt használjuk.

A tűzifa megfelelő tárolása

A tűzifa vásárlása nem fejeződik be azzal, hogy megérkezett udvarunkba a megrendelt mennyiség. Fontos odafigyelni, hogyan tároljuk, hogy megfelelően száradjon, ne korhadjon.

  • Védve a csapadéktól (nyáron lehet szabad ég alatt, de ősztől nagyon fontos hogy lefedjük)
  • Oldalt szellőzzön, hogy ne korhadjon. Minimum 5, de inkább 10 cm helyet hagyjunk a faltól. A fa alá mindenképp rakjunk keretet, mert máskülönben felszívja a talaj nedvességét
  • Tároljuk hasogatva, mert így jobban tud száradni és mivel vannak olyan fafajok amelyek fülledésre hajlamosak ezért is célszerű a lehető leghamarabb feldolgozni a tűzifát, amennyiben hengeres választékot vásároltunk.
  • Jó tudni: felhasználás előtt érdemes rövid ideig belső melegebb környezetbe vinni a fát, mert a levegő páratartalmából egy kicsit magába szívhat.