Betöltés

Hírek

Faültetés az Időspirálnál

Az Erdők Nemzetközi Napjához kapcsolódóan a Zalaerdő Zrt. március 23-án elültette az idei, illetve a tavalyi év fáját a nagykanizsai Csónakázótónál található időspirál eddigi tagjai közé.

Az Országos Erdészeti Egyesület kezdeményezésére 2013 óta minden évben szavazás útján kiválasztják az év fáját.

A múlt évben 2188 érvényes szavazat érkezett, ebből 1004 szavazatot kapott a lisztes berkenye (Sorbus aria), így lett a 2021-es év fafaja. Tavaly tavasszal a járványügyi helyzet miatt egyáltalán nem szerveztük meg a faültetési programot, így idén 2020 év fáját is elültettük. A tatár juhar (Acer tataricum) 5014 érvényes szavazatból 2131 szavazattal lett az év fája 2020-ban.

Lisztes berkenye: középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos faj.

A tatár juhar már honfoglaló eleink útvonalán is elterjedt, általuk is jól ismert fafaj volt. Mára alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult. Hegy- és dombvidékeinken kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.