Betöltés

Hírek

Zalai Erdők Varázsa – A Zalaerdő fél évszázada

Idén fél évszázados a Zalaerdő Erdészeti Zrt., ennek apropóján a társaság egy, a teljes időszakot átfogó könyvvel emlékezik meg az elmúlt évtizedekről, azok eredményeiről és nehézségeiről.

A szerzők taglalják egyebek mellett az egyes tevékenységi körök jellemzőit, a termelési technológiák és eszközök fejlődését, a vállalat eredményeit, az erdészeti egységek történeti vonatkozásait és a szervezeti változásokat. A bemutatott ötven év alatt sokat formálódott a szakmai ismeretanyagunk, a tudomány és az alkalmazott technika. Olvashatunk arról, miképpen tudott lépést tartani a fejlődéssel a méreteiben megnövekedett vállalat. Megismerhetjük az egyes tájegységek jellemzőit, a gazdálkodást befolyásoló változó természeti tényezőket és az éghajlati hatásokat.

Az ajánlóban Nagy László nyugalmazott gazdasági igazgató úgy fogalmaz: „A könyv emléket kíván állítani a zalai erdőkért dolgozó embereknek, mert az elért eredmények, a megvalósuló fejlődés a természetet és az erdőt tisztelő, jól felkészült szakemberek nélkül nem jöhettek volna létre. (…) Őszintén hiszem, hogy a könyv méltó emléket állít azoknak, akik részesei voltak az elmúlt ötven évnek, kellő biztatást ad a jelen formálóinak, és a jövőben is mindig lesznek jól felkészült, az erdészeti munkát szervező, irányító és megvalósító szakemberek.”

A leírásokat modern illusztrációk és szemet gyönyörködtető fotográfiák színesítik, köztük a csodálatos zalai táj számos képével. A Zalaerdő archívumából a kutatás közben igazi kincsek – számos fekete-fehér fotó, korabeli kimutatás és esetleírás került elő, amelyek közül jó néhányat szintén megjelenít az album.

A kötet összeállítása nagyjából egy évet vett igénybe, és igazi csapatmunka volt. Az egyes fejezetek megírásához a szerkesztők a legilletékesebb jelenlegi, illetve nyugalmazott munkatársakat választották ki, akiknek tudása és munkája is hozzájárult a társaság működéséhez, sikereihez ezen évtizedek folyamán.

A 2020-ban, a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések okán a jubileumi ünnepség – ahol a kötetet a Zalaerdő Zrt. ünnepélyesen is bemutatta volna –, sajnos elmaradt. Ezt a társaság a jövő év első felében kívánja pótolni.