Betöltés

Hírek

Négyszögletű Kerek Emlékerdő - Különleges erdő telepítése Szentpéterföldén

Az 1971-ben Budapesten megrendezett vadászati világkiállítás 50. évfordulóját 2021-ben Magyarország egy újabb nemzetközi kiállítással kívánja megünnepelni, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítással. Ennek jegyében szerte az országban 1-1 hektáros emlékerdők telepítésére nyílt lehetőség költségvetési támogatással. Társaságunk is pályázatot nyújtott be egy ilyen emlékerdő telepítésére, amelyet Szentpéterföldén a múlt év végén meg is valósított.

Az újonnan létrehozandó erdő tervezését és telepítését a Bánokszentgyörgyi Erdészet végezte el. A kivitelezés egyik elvárása az volt, hogy legyen kör alakú. A megfelelő méret, forma és elhelyezkedés alapján a Szentpéterföldi Vadászházunk felé vezető út melletti vadföldünket jelöltük ki az emlékerdő színhelyéül.

Az erdő megtervezésekor már az elején rögtön minden kollégából kibújt a gyermek: „Legyen Négyszögletű Kerek Erdő!” Mindezzel persze kitűnő meseírónkra, Lázár Ervinre emlékezve. Úgy döntöttünk, hogy mivel a jövőbeni kiállítás szellemisége pontosan arról szól, hogy a magyar ember hajdani életvitele és mesevilága mindig is egy volt a természettel és az erdővel, mi ennek is emléket állítunk azzal, hogy egy már megírt, közismert gyermekmesének teremtünk helyszínt.

A mellékelt ábra az erdőtelepítés határvonalait ismerteti. A zöld kontúrok között ültettünk facsemetéket, a többi kaszált füves terület (jórészt nyiladék) lesz. A terület mellett elhaladó úton a diccei rakodó felől érkezve egymás után három, 12 méter széles nyiladékra lesz rálátásunk, amelyeket különböző fafajok szegélyeznek. Az első nyiladékon a tavasszal már lombban virágzó vadkörte, a távolban az ősszel szép sárga lombú korai juhar alkotja a szegélyt. A második nyiladékon elöl lila virágú magnóliák, hátul őszi aranysárga lombú tulipánfák vannak. A harmadik nyiladékon (visszafelé nézve) tavasszal virágzó, ősszel piros lombú cseresznye a szegély elöl, hátrébb az őszi bordó lombú vöröstölgy. A körszeletek külső szegélyén oldalt virágoskőris-tiszafa, illetve nyír-tiszafa sorok vannak, az út felé eső szegélyen pedig kékesszürke atlaszcédrusokat ültettünk, eléjük pedig ősszel kárminpirosra színeződő kecskerágó-cserjéket.

A szegélyek közötti erdőtesteket a fenyőpusztulások egyik túlélő fafajából, a nordmannfenyőből ültettük el, bükkel és kocsánytalan tölggyel elegyítve.

Az erdőtelepítést bekerítettük vadkárelhárító kerítéssel, és az egyik sarkához egy emléktáblát helyeztünk el, egy különleges oszlopon. Mivel az emlékerdő szegélyénél az erdei vasút pályája húzódik végig, ezért vasutasainkkal két tölgy vasúti talpfából síncsavarokkal összerögzített tartóoszlopot készíttettünk. Ennek ferdén levágott tetejére helyeztük el a táblát, amelynek szövege: „Ezt az egy hektárnyi Négyszögletű Kerek Emlékerdőt a ZALAERDŐ Zrt. telepítette a 2021-es, „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében, 2019 decemberében.”

Az Emlékerdő ünnepélyes átadóján Dr. Kovács Zoltán, a 2021. évi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, a Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa és Rosta Gyula vezérigazgató mondott ünnepi beszédet, majd leleplezték a Kárpáti Hunor által faragott Emlékoszlopot 2020. szeptember 25-én. Az ünnepség részeként ültették el az Emlékfa gyanánt szolgáló hárs csemetét.

Az erdőtelepítés átlagmagassága jelenleg – hozzávetőleg – 30 centiméter. Nagyon sokáig csak egy füves, bekerített terület fog látszani, de egyszer majd nagyon szép lesz! Köszönet érte mindenkinek, aki részt vett a létrehozás munkáiban!

Vaski László
erdőművelési ágazatvezető, erdészetigazgató-helyettes