zalaerdo logo zalaerdo szoveg_1 zalaerdo szoveg_1
hangulatkép
képek megjelenése
 
Főoldal/Közjóléti tevékenységek/Budafai arborétum

Budafai arborétum

A kép nem jeleníthető meg.

A 46 hektáros arborétum Kistolmácstól, Kiscsehitől és Bázakerettyétől egyaránt kb. 3 km-re található. Bázakerettyétől és a kiscsehi elágazástól aszfaltúton, Kistolmács felől kijelölt turistaúton közelíthető meg.

A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők 1945-ig a Zichy család birtokai voltak. 1926-ban épült a vadászkastély, amelyet leginkább ősszel, szarvasbőgés idején használtak a családtagok és vendégeik. A vadászkastély körül kis parkot és tavat alakítottak ki. 1945-ben az uradalmat államosították, és a Dél-zalai Állami Erdőgazdaság kezelésébe került. Az arborétum kialakítása 1954-ben kezdődött meg egyrészt közjóléti célból, másrészt azért, hogy vizsgálják az idegen vidékekről származó fafajok termesztési lehetőségeit a hazai termőhelyi körülmények között. A régi kastélyparkhoz kapcsolódva újat alakítottak ki, a meglévő kis tavat felújították és a Pajtafai-völgyben új víztározó épült.

Az arborétum területének nagyobbik részét az egzóta fafajok állományszerű telepítései alkotják, melyek egyediségükkel Európán belül is ritkaságszámba mennek. A parkban 132-féle tűlevelű és 88-féle lomblevelű fát ültetettek el. A leglátványosabbak a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők, valamint a május elején nyíló havasszépék.
Sajnos a 2000-től 2004-ig tartó aszályos időjárás következtében az arborétum magvát képező – a megyében a legidősebbek között számon tartott – lucfenyvesben folyamatos szúkárosítás lépett fel, amely az egészséges fák tömeges pusztulását okozta. 2004 szeptemberéig mintegy 10 hektáron pusztult el az arborétum faállománya. Az elpusztult fák helyére a szúkűrnak ellenálló fákat, cserjéket ültettek, szukcessziós kísérleti parcellát hoztak létre, valamint a Zalaerdő Zrt. dolgozói millenniumi emlékfásítás alkalmával pótolták a fákat. A kis facsemetéknek azonban hosszú idő kell a növekedéshez! A tervezett végső látványban csak évtizedek múlva gyönyörködhetünk.

A Zalaerdő Zrt. az utóbbi években felújíttatta a vadászházat, új kilátót emelt, játszóteret hozott létre, valamint tűzrakóhelyek, szobrok, emlékhelyek, is épültek az arborétumban.

Makk-Kaland elnevezésű játszóterünkkel a családoknak és az óvodai, iskolai csoportoknak szerettünk volna kedvezni. A kalandmászóka-rendszer minden eleme akácból, egyedi fafaragásokkal készült. Elemei között egyebek mellett Makk-torony játszóvár, kaland mászóka és egyensúlyozó pályarendszer, rugós cincér, makk csúszdatorony és mászófal, makk kötéltorony, pókhálócső és hintaágyas ringó várja a gyerekeket. A játszóteret a kapolcsi Ilona-Malom Műhely Bt. munkatársa, Takács Edvárd tervezte, ő és kolléganője, Pikó Viola közösen nyerték el az „Év tájépítésze” közönségdíját 2014-ben.

Információ:

Letenyei Erdészet
Cím: 8868 Letenye, József A. u. 10.
Tel./fax: 93/544-900
Molbil: 30/320-3803
e-mail: letenye@zalaerdo.hu

 

Földtulajdoni gyűlés
A ZALAERDŐ Zrt. földtulajdoni gyűlést hív össze a 20-201-250505 kódszámú vadászterület földtulajdonosai számára.
Bővebben...
Pályázati felhívás
A ZALAERDŐ Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet, a Bajcsai Csemetekertjében
(Nagykanizsa-Bajcsa) lévő lapos tetős épület magas tetővel
történő átépítésére, felújítására, napelem-rendszer és aprítéktároló kialakítására.
Bővebben...
Az erdő télen - fotókiállítás és díjkiosztó
A ZALAERDŐ Zrt. és a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ szeretettel vár minden kedves érdeklődőt az erdőgazdaság által, Az erdő télen címmel meghirdetett fotópályázat válogatott képeiből nyíló, díjkiosztóval egybekötött kiállításra 2016. június 28-án (kedden) 18 órakor a Keresztury VMK-ban.
Bővebben...
Kisvasút Nap 2016.
Szeretettel várjuk kedves utasainkat és minden kedves érdeklődőt a Csömödéri Állami Erdei Vasút Kisvasút Napjára 2016. június 25-én, szombaton!
Bővebben...
Pályázati felhívás épületgépészeti munkák elvégzésére
A ZALAERDŐ Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet a Bajcsai Csemetekertben (Nagykanizsa-Bajcsa) található kazánház és távhő vezeték átalakítására, korszerűsítésére.
Bővebben...
(C) 2010 Zalaerdő Zrt.