facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet345

Mentés

IMG 3019 web

Motoros láncfűrészek zajától volt hangos szombaton a Csónakázó-tó partja. Négy év elteltével ismét megrendezték a Délnyugat-magyarországi regionális fakitermelő versenyt, melyen 13 csapat mérte össze tudását.

A fakitermelés nehéz és veszélyes foglalkozás, ezért a „STIHL” Országos fakitermelő versenysorozatot elindító cég mindent megtesz a balesetek megelőzése és a megfelelő munkakörülmények biztosítása érdekében. Az erdei munka biztonságának növelését célzó viadal még 2001-ben indult útjára, versenyszámai a fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos, biztonságos végrehajtását modellezik. A négyfős csapatok kijelölt pályán küzdhetnek az órával, együttműködésük életszerű, hiszen az erdei brigádok összeszokott munkájára éles körülmények között is szükség van. Döntések, kombinált darabolások, gallyazások, hasítások egyaránt
szerepeltek a kihívások között.

A hat fordulóból álló sorozat május 1-én az alföldi Pósteleken kezdődött, a második versenyt a Zalaerdő Zrt. jóvoltából a Csónakázó-tó partján tartották. Rosta Gyula vezérigazgató szerint a fakitermelés szakmai színvonalának szinten tartása kifejezetten lényeges. Mint oly’ sok ágazatban, úgy ebben is jelentős munkaerő-elvándorlás tapasztalható. Az erdőn a kétkezi munkának értéke van, ennek megtartása és szakmai fejlesztése elengedhetetlen, alapvető érdeke az erdőgazdálkodóknak.

– A gépesítés egyfajta kitörési lehetőség – folytatta Rosta Gyula. – Azonban a területünkön és Zala megyében olyan vastag és magas fákat találunk, aminek kitermelése az emberek szaktudása nélkül nem lehetséges.

Gémesi József főszervező lényegesnek tartja, hogy az érdeklődők, a nézők ismerjék meg ezt a típusú sportot. Talán ha látják ezt a nemes vetélkedést, akkor több ifjú kap majd kedvet a szakmához.

– Ehhez lényeges feltétel, hogy az induló versenyzők minden esetben legyenek jól képzettek, s a szigorú munkavédelmi előírásokat maximálisan tartsák be – tette hozzá a főszervező. – Ahol van profi tudás, megfelelő szerszámok, ott kisebb az esélye a balesetnek. Azok lehetnek a legjobbak, akik sokat gyakorolnak, ugyanis akkor zsigerből megoldják a feladatokat. A viadal közösségépítő jellege ugyancsak kiváló, hiszen az érdeklődési kör megegyezik, ezért rengeteg tapasztalat cserél gazdát, mely elősegíti a fejlődést.
A versenyre több környező megyéből, erdészeti iskolákból is neveztek a csapatok, amelyek közül az első hat helyezett juthat tovább a szeptember 7-ei pákozdi döntőbe. Eredmények: 1. Mecsekerdő Zrt., 2. SEFAG Zrt., 3. Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészet, 4. Barcsi hivatásos tűzoltók, 5. Dráva Völgye középiskola, 6. Zalaerdő Zrt. „Stihlusosak”.

Benedek Bálint (Zalai Hírlap)

 

A cikk eredetileg itt jelent meg.

Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

agrarminiszterium         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés