facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet345

Mentés

acorn 3706883

Társaságunk az értékesebb és jobb genetikai adottságú fák tulajdonságainak továbbörökítésére magtermelő állományokat tart fenn. Ezeknek a területe jelenleg nettó 276,92 hektár. Az idei évben az „Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése” jogcímre sikeres pályázatot adtunk be, melynek ellenőrzése november végével lezárult, és az ellenőrzés során a támogatás kifizetési feltételeit teljesítettük.

Virágzás és terméskötődés alapján az idei évben kocsányos tölgyből és bükkből kiváló, kocsánytalan tölgyből pedig jó termésre volt kilátás. A szeptemberi aszályos időnek köszönhetően sajnos nagyon sok makk idő előtt lehullott, és a legtöbb a kocsányos tölgyből. Ezek után az októberi maggyűjtés során a regisztrált maggyűjtési helyeinkről és magtermelő állományainkból a becslésünkhöz képest kocsányos tölgyből kevesebb, kocsánytalan tölgyből viszont több makkot sikerült felvásárolnunk. A magtermelő állományokból gyűjtött magot elkülönítve kezeljük. A begyűjtött mennyiségek kocsányos tölgyből 337 mázsa, kocsánytalan tölgyből 668 mázsa, bükkből pedig 16 mázsa.

A fenti fafajokból saját gyűjtésből és vásárlásból sikerült biztosítani az erdőfelújítás igényét, és elegendő mennyiséget tudtunk a csemetekertekbe elvetni ahhoz, hogy biztosított legyen az erdőfelújítás csemeteszükséglete az elkövetkező két évre. Kocsánytalan tölgyből és bükkből pedig értékesíteni is tudtunk. Az őszre tervezett makkvetéseket még nem végezték el teljesen, a tavaszi erdősítésre szánt makktételek a bajcsai makktárolóban és az erdészetek tárolóiban telelnek át.

A fő fafajokon kívül kisebb mennyiségre vöröstölgy- és csermakkból, valamint fekete dióból volt szükségünk. Cserből nagyon jó termés volt, így gyorsan összegyűlt a csemetekertbe vetendő mennyiség, de vörös tölgyből és fekete dióból nem sikerült maradéktalanul begyűjteni a szükséges mennyiséget.

Az idei maggyűjtési szezon legnagyobb problémája a termés begyűjtése volt. Sajnos egyre kevesebb a maggyűjtést végzők száma, a következő évek egyik legfontosabb feladata a maggyűjtő bázisunk újraépítése lesz. A maggyűjtés a csemetetermelés és az erdőfelújítás számára is kulcsfontosságú, így mindent meg kell tennünk a maggyűjtést végzők visszahódításáért.

 

 

Csányi Anita
erdőművelési előadó

Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

agrarminiszterium         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés