facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet345

Mentés

kilato 00301

Az Erdők Nemzetközi Napján átadtuk a nagykanizsai kilátótornyot.

A nagykanizsai kilátó a Csónakázó-tó környékének látványossága volt hosszú évtizedekig, népszerű a kanizsaiak és a turisták körében. Éppen ezért az elmúlt tíz év során sokan fájó szívvel vették tudomásul, hogy baleset- és életveszélyessége miatt le kellett zárni.

A társaság jogelődje, a Zalai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság 1971-ben elkészítette a Nagykanizsai Parkerdő fejlesztési tervét, s ebben már szerepelt egy kilátó felállítása is. Ekkortájt selejtezte le a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár ezt az olajfúrótornyot, mely Bázakerettyén, Dióskálban és Nagylengyelben működött. Ezután a Csónakázó-tó keleti felén állították fel, és vált a város látványosságává. Idővel azonban az állapota leromlott és egy évtized után a Zalaerdő Zrt. – mint a környékbeli erdők vagyonkezelője – felkarolta az objektum sorsát. A felújítás tavaly tavasszal kezdődött, a közel egy évig tartó munkálatok során „új magaslatokba emelkedett” a torony. A fémből és üvegből készült mű teljes magassága 48 méter, az alsó kilátószint 28 méteren, a felső 43 méter magasan van. Ezzel az ország egyik legmagasabb kilátója. A felső szint 230 lépcsőfok leküzdésével érhető el.

A beépített új anyag kb. 30 tonna, a szerkezet összsúlya pedig közel 100 tonna. Éjszakai megvilágítását reflektorok és led fénysorok biztosítják. Korszerű elektronikai védelmi rendszert és intelligens beléptető kaput építtettek be a kivitelezők.

A 125 millió forintos beruházást a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából 88 millió forintos tőkeemeléssel, valamint saját erőből valósította meg a társaság, ezzel az elmúlt évek legnagyobb volumenű közjóléti fejlesztésévé vált a Zalaerdő Zrt. életében.

A kilátó újjáépítésével a célkitűzés az volt, hogy egy korszerű, színvonalas, időtálló létesítmény legyen, mely tovább növeli a térség turisztikai kínálatát, igazi élményt nyújtva az idelátogatóknak, s mindemellett a város egyik meghatározó jelképeként a funkciója mellett emléket állít a zalai kőolajbányászatnak is.

Az ünnepélyes átadó az Erdők Nemzetközi Napján, 2018. március 21-én volt, közvetlenül a Pro Silva Hungariae díjkiosztó után. Ünnepi beszédet mondott Rosta Gyula vezérigazgató, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. A rendezvény háziasszonya Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese volt, a műsorban közreműködtek a Nagykanizsai Fúvószenekar tagjai és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokságának munkatársai. A nemzeti színű szalagot Rosta Gyula vezérigazgató, Dr. Fazekas Sándor miniszter, illetve Cseresnyés Péter és Bitay Márton Örs államtitkárok vágták el, ezzel hivatalosan is megnyílt mindenki előtt a nagykanizsai kilátótorony.

 

További információt a toronyról itt talál!

Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

agrarminiszterium         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés