facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet678

Mentés

Mentés

Mentés

20190510 104256 web

Május 10-én ünnepélyes keretek között avattuk fel Ábelt, a Csömödéri Állami Erdei Vasút gőzmozdonyát, amelyet egy éven át nélkülözni kellett kedves utasainknak. Ábel új külsővel, belsővel tért vissza hozzánk, hogy kellemes élményekkel ajándékozza meg kedves utasainkat.

 Az avatóról a Zalai Hírlap is beszámolt, cikkükeket itt is közöljük:

Pénteken avatták Ábelt, a Zalaerdő Zrt. gőzmozdonyát. Az ünnepség előtt a Mura Program aktualitásairól beszélt Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, ország­gyűlési képviselő, a program miniszteri biztosa és Rosta Gyula, az erdőgazdaság vezérigazgatója.

Cseresnyés Péter elmondta: a Mura Program, melynek megvalósításában fontos partner a Zalaerdő Zrt., két fejlesztési területe a mezőgazdaság és a turizmus. A mezőgazdaságot nézve elmondható, hogy kivi-, datolyaszilva- és fügeültetvények gyarapítják már a térségben az ágazatot, ezek már támogatott termesztésű növények, vagyis akik ezzel foglalkoznak, segítséget kapnak. Emellett egy hatvan hektáros területen a modern technológia segítségével bogyós gyümölcsöket is termesztenek, ezzel a vállalkozással már 100 új munkahelyet teremtettek. A turizmusban pedig a kerékpáros fejlesztésekre helyezték a hangsúlyt.

A Mura Programban megvalósuló fejlesztések kapcsán Cseresnyés Péter hozzátette: a kerékpáros turizmus összekapcsolható a Zalaerdő Zrt. erdei vasutat érintő fejlesztési terveivel, és megvalósulhat az az elképzelés, hogy a természeti értékeket kisvasúton felkereső turisták arról leszállva kerékpáros túrákon is részt vehetnek. Rosta Gyula arról szólt: a Mura Program nyújtotta támogatással az erdei vasúthálózat fejlesztésére mintegy 1 milliárd forintot fordíthatnak.

Ennek keretében megújul egy 8 kilométeres szárnyvonal, melyen keresztül elérhető lesz horgásztó, vendégház és kerékpáros csatlakozási lehetőség. Emellett meghosszabbítják a kistolmácsi pályaszakaszt a település központjáig, valamint a kisvasúthoz köthető attrakciók fejlesztésére is sor kerül, mint például a tavaly átadott Szentpéterfölde és Pusztamagyaród közti út kerékpározhatóvá tétele, vagy a Budafai Arborétum fogadóépületének rendbe tétele. A sajtótájékoztatót követően felavatták az ünnepségre feldíszített gőzmozdonyt, Ábelt. Felújítására a Mura Program keretében nyílt lehetőség.

Ábel Debrecenben végzett felújítása mellett további műszaki fejlesztésekre is sor került, így teljessé vált a Zalaerdő mozdonyparkjának megújítása. A munkálatok költségei meghaladták a 80 millió forintot. A gőzmozdony az avatást követően rövid sétaútra vitte a vendégeket. Munkába állását követően főként különvonatok szervezésével állnak az utasok rendelkezésére.

Korosa Titanilla

 

Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

agrarminiszterium         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés