facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet678

Mentés

Mentés

Mentés

DSCN0789 web

Teljes felújításon esett át Ábel, a Zalaerdő Zrt. gőzmozdonya, s március végén visszatérhetett Zalába, egészen pontosan kamionnal hozták.

A gőzös 2017 februárjában elérte 60 éves korát, így az érvényes szabályozás szerint a kazán fővizsgás felújítását – az előírás szerint folyamatosan elvégzett kazánbiztosi vizsgálatok és szakszerű javítások ellenére – már nem lehetett tovább halasztani, s a mozdonyt ideiglenesen le kellett állítani.

A Mura Program keretében 2018-ban megnyíló források segítségével kezdődhetett meg a mozdony felújítása. A kiírt pályázatot a debreceni székhelyű Energoszerviz Kft. nyerte, amely korábban a nagycenki „András” és a szilvásváradi „Szilvi” gőzmozdony felújítását is végezte. A pályázati kiírás, illetve a megkötött szerződés a kazán felújítása mellett a mozdonygépezet és a kerékpárok vizsgálatát, szükség szerinti javítását is tartalmazta. Ábelt tavaly márciusban szállították Debrecenbe. A kazán kiemelése és tisztítása után az első elvégzett kazánbiztosi szemlén világossá vált, hogy a kazán javítása a tervezettnél komolyabb beavatkozást követel a kazán merevítését szolgáló támrudak szakadása és a kazán falának jelentős korrodálódása és elvékonyodása miatt. A kerékpárok mágnesporos vizsgálata során megállapították, hogy a hajtó kerékpár forgattyúján és a forgattyúcsapon repedések találhatóak, melyek nem javíthatóak. Az új forgattyúk legyártására alternatívaként felmerült a forgácsolt-hegesztett kivitelű kialakítás, de az igénybevétel mértéke és a hosszú távú üzembiztonság érdekében a klasszikus, kovácsolt szerkezetű forgattyúk legyártatása mellett döntöttünk. A forgattyúk gyártáshoz szükséges műszaki kapacitás szűkössége miatt a kerékpárok összeszerelése, így a felújítás befejezése késett.

Felfűtésére és futáspróbájára érkezése után pár nappal került sor, ünnepélyes avatása pedig április hónap végére várható.

Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

agrarminiszterium         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés