facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet678

Mentés

Mentés

Mentés

kerékpárút 16

Ünnepélyes keretek között adtuk át 2018. október 11-én délután a Pusztamagyaród-Szentpéterfölde kerékpározható főfeltáróutat a nagyközönségnek. 

Az ünnepségen Rosta Gyula vezérigazgató a 12 kilométeres erdészeti útról elmondta: a Mura Program keretében elvégzett felújítás mintegy 300 millió forintba került. Ez a beruházás csatlakozik az erdei vasút jövő évre tervezett felújításához, amelynek révén újabb 8 kilométernyi vasútvonal nyílik meg, 40 kilométerre bővítve ezzel a közforgalmú hálózatot.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a térségi Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat, a Zalaerdő Zrt. és az itt élők összefogásának példája az erdészeti út megnyitása. A térségnek ugyanis - a Mura Program egyik céljának megfelelően - éppen a kerékpáros turizmus adhat kitörési lehetőséget. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy 2010. óta több mint háromezer kilométernyi út újult meg Magyarországon. Csak idén 160 milliárd forintos beruházással 1200 kilométernyi út rendbetétele kezdődött el vagy indul hamarosan, a Magyar Falu Program keretében pedig további jelentős összeget szánnak a 4 és 5 számjegyű mellékutak felújítására.

Bitay Márton arról beszélt, hogy az állami erdőgazdaságok az elmúlt években csaknem 20 milliárd forintot fordítottak közjóléti beruházásokra. A látogatottsági adatok mutatják, hogy milyen nagy az igény a kilátókra, kisvasutakra, tanösvényekre vagy erdei iskolákra, és ugyanúgy igény lenne az erdőgazdaságok úthálózatának megnyitására a kerékpáros turizmus számára - mondta az államtitkár.

A műsorban közreműködtek a borsfai Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai, az utat a lenti Mocorgók Az Egészségért És A Környezetért Egyesület tagjai próbálták ki elsőként kerékpárral.

***

A Mura Programban megvalósult kerékpározható út összeköttetést teremt - a már korábban kerékpározásra kijelölt - Becsehely-Bak összekötő úttól nyugatra eső településekkel, valamint elérhetővé válnak szentpéterföldei szolgáltatásaink, a horgász-tó, az erdei szállásunk, valamint a kisvasúti szárnyvonalunk itteni végállomása is. 
A most átadott szakasz hossza 7 km, a teljes hossza mintegy 12 km, ami egy főágból és egy mellékágból áll.
Az út úgynevezett hideg remix eljárással, környezetbarát módon készült. A burkolat szélessége 3,5 m-es, 2x75 cm-es teherbíró padkával épült. A felhasznált anyag mennyisége homokos kavicsból 12 ezer m3, zúzott mészkőből 1.350 m3, és aszfaltból 1.600 m3 volt.

Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

agrarminiszterium         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés