facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet678

Mentés

Mentés

Mentés

HIR2 980

Idén tavasszal, éppen a Föld Napján, április 22-én adta át a Zalaerdő Zrt. a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola mellé épített erdei szállást Obornakon, amely nem csak az iskolás és óvodás csoportokat fogadja majd, de a bakancsos turisták, baráti társaságok számára is lehetőségeket kínál a környék megismeréséhez.

Az ünnepséget jelenlétével megtisztelte V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Dalvári Vince Gábor főosztályvezető-helyettes (FM), a Zalaerdő Zrt. felügyelő bizottságának elnöke, Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, Burcsi János, Eszteregnye-Obornak polgármestere, valamint Novák Ferenc, Zalakaros város polgármestere.

Rosta Gyula vezérigazgató ünnepi köszöntőbeszédében elmondta, hogy az elmúlt években felértékelődött az erdőgazdaságok közjóléti szerepe. A Földművelésügyi Minisztérium mint tulajdonosi joggyakorló az erdőgazdaságok legnagyobb támogatója a közjóléti objektumok fejlesztésében, létrehozásában. Hozzátette, a társaság az elmúlt két évben közel 260 millió forintot fordított – többek között – erdei vasúti kocsik felújítására, szállásépítésre és -korszerűsítésre, erdei pihenőhelyek létesítésére, tófelújításra, tanösvények és erdei tornapálya kialakítására.

-     Már 2013 tavaszán, a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola átadásakor megfogalmazódott bennünk a gondolat: szállásra is szükség lesz ahhoz, hogy az erdei iskola messzebbről is fogadhasson vendégeket. A társaság az eddigi szűkebb keretekből kilépve idén messzebbről érkező csoportok számára is tud többnapos programot kínálni, az elmúlt három év napközis jellegű táborait felválthatja a „valódi”, „ittalvós” tábor, mely sokkal több lehetőséggel, élménnyel kecsegtet majd a táborlakók számára, mint a korábbiak. Azerdei iskola programjábaígy könnyedén be tudjuk vonni a térségben található egyéb közjóléti létesítményeinket, a gyerekekkel el lehet látogatni a Budafai Arborétumba, a zalakarosi Csiga-túra tanösvényhez, a Kistolmácsi-víztározóhoz, vagy akár szakmai kirándulás keretében bármelyik erdőrészletbe a megyében, illetve a Bajcsai Csemetekertbe is – mondta el a vezérigazgató, aki a kulisszák mögé is bepillantást engedett. Elmondta: a Godinek Zoltán építész által tervezett Nyitnikék Erdei Szálló építése tavaly tavasszal kezdődött meg. A létesítmény több mint 400 négyzetméter alapterületű, az erdőgazdaság saját forrásból fedezte a 100 millió forintos költséget. A szálló negyven fő befogadására alkalmas, ezen kívül külön tanári szobát, melegítőkonyhát és egy nagy közösségi teret is kialakítottunk benne. A tetőtér további fejlesztési lehetőségeket rejt magában a jövőre nézve. Az épület a 21. század környezettudatos építészeti megoldásaival készült, így például háromrétegű nyílászáró üvegekkel, korszerű szigeteléssel, napkollektoros fűtésrásegítéssel és biomassza alapú kazánnal.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az első lépések jelentőségét hangsúlyozta beszédében. A politikus szerint azért is nagyon fontos az erdei iskolák és a hasonló létesítmények működése, mert az erdőkben megélt élmények és összegyűjtött információk segítségével a gyerekek felnőttként is helyesen viselkednek majd az életben.

-     Ahhoz, hogy ez valóság legyen, kellenek a kezdeti lépések. Ilyen például a mai nap, hiszen azzal, hogy az állami erdőgazdaság átadja ezt az erdei szállást, fejleszti a környék turizmusát. Fontos, hogy az emberek Zalába ne csak fürdeni jöjjenek, hanem kirándulni is – fogalmazott Cseresnyés Péter.

A Földművelésügyi Minisztériumot képviselő V. Németh Zsolt államtitkár a környezetvédelem jelentőségéről, fontosságáról beszélt köszöntőjében. Magyarországnak kiemelkedőek a természeti értékei, és szükség van arra, hogy a zalai létesítményhez hasonlóan „ezekben az erdei katedrálisokban” neveljék a gyerekeket.

-     Minden egyes, erdei iskolákra szánt forint a jövőnkbe fektetett biztos megtérülés, az emberiség fennmaradásának záloga – fogalmazott az államtitkár.

A beszédek után a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola pedagógusainak műsora következett, Varga Regina hegedűtanárt Árvai Zsuzsanna kísérte zongorán, majd a Palini Általános Iskola diákjai adtak elő egy kedves, humoros történetet, amely mindenki tetszését maradéktanul elnyerte.

Az ünnepi műsort követően Szűcs Imre helyettes esperes megszentelte, Hella Ferenc református lelkész pedig megáldotta az új épületet, majd Rosta Gyula vezérigazgató, valamint V. Németh Zsolt és Cseresnyés Péter államtitkárok átvágták a nemzeti színű szalagot. A vendégeket ezután Povics Noémi, a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola vezetője kalauzolta körbe az új szállásépületben.

 

Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

foldmuv.miniszterium 3         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés